U uslugu e-Novorođenče uključen zahtjev za uvećanje poreznog odbitka

Slika /slike/E-novorođenče.jpg

Ukoliko imaju aktivnu poreznu karticu, roditelji će od kraja ovog tjedna moći i putem e-Novorođenče usluge zatražiti upis uvećanja poreznog odbitka za novorođeno dijete. Pri tome roditelji mogu podijeliti uvećanje poreznog odbitka.

Također, roditelji mogu od kraja ovog tjedna, ukoliko to žele, ostaviti brojeve telefona i adresu elektroničke pošte (e-mail adresu). Kontakt podaci će se prenijeti institucijama koje sudjeluju u usluzi te službenici, u slučaju potrebe, mogu kontaktirati roditelje tj. djelovati proaktivno.

Usluga e-Novorođenče omogućava prihvat elektronički dostavljenih podataka o rođenju djeteta iz rodilišta, upis djeteta u maticu rođenih, evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta (nadležnost MUP-a), te reguliranje zdravstvenog osiguranja i podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Time predstavlja kompleksnu uslugu vezanu uz životni događaj čiji je centar novo rođeno dijete, a ne institucionalna nadležnost.

Roditelji dobivaju istu razinu usluge, ako uslugu koriste putem
  • Interneta
  • matičnog ureda ili
  • kombinacijom Interneta i matičnog ureda.

Dokumenti za dijete dostavljaju se ovisno o odabranom pristupnom kanalu osobno u matičnom uredu ili putem sustava e-Građani i poštom, ukoliko se koristi Internet. Dokumenti, kao što je zdravstvena iskaznica djeteta, dostavljaju se poštom.

Usluga je aktivna od početka 2018. godine.

Pisane vijesti