U skladu sa zakonskim obvezama objavljene su sve obvezne kao i dodatne statistike birača

Slika /slike/Ostale informacije.jpg

Povodom priopćenja za javnost koje je uputio Gong aludirajući kako Ministarstvo uprave krije broj birača po biračkim mjestima, očitujemo se kako slijedi:

GONG urušava povjerenje građana ovakvim neutemeljenim izjavama. Ministarstvo uprave je u skladu sa zakonskim obvezama objavilo obvezne statistike kao i neke dodatne statistike za koje smatra da će pridonijeti informiranju građana https://uprava.gov.hr/vijesti/rjesenje-o-izmjeni-rjesenja-o-zakljucivanju-popisa-biraca-za-izbore-za-clanove-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske/14929 .
 
Također, 502.000 obavijesti je poslano putem sustava e-Građani u osobni korisnički pretinac (OKP) u kojem se građane informira o njihovom biračkom mjestu. Dodatno su provjere moguće putem aplikacije https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ .
 
Ni dosad nije bila praksa da se uz obvezne, zakonom propisane statistike, dodatno objavljuju i statistike broja birača po biračkim mjestima kad je cijela država jedna izborna jedinica te su ti navodi izrečeni od predstavnika GONG-a netočni.
 
Ministarstvo nije smatralo potrebnim biračima prezentirati jedne te iste podatke i po biračkim mjestima budući da su već objavljeni podaci o broju birača po općinama i gradovima jer bi isto predstavljalo suvišnost, a moglo dovesti i u zabunu birače.

Napominjemo i kako je dosadašnja praksa bila objavljivati statistiku birača po glasačkim mjestima prilikom provedbe izbora zastupnika u Hrvatski sabor, a ne za Europski parlament.

Pisane vijesti