Studijski posjet predstavnika Državne izborne komisije Crne Gore i OSCE Misije u Crnoj Gori Ministarstvu uprave

  • Slika /slike/2019/10 Listopad/Crna Gora/7.jpg
  • Slika
  • Slika

Danas je u Ministarstvu uprave održan radni sastanak s predstavnicima Državne izborne komisije Crne Gore i OSCE Misije u Crnoj Gori.  

Predstavnike je na sastanku primila državna tajnica Josipa Rimac s najbližim suradnicima koji su prezentirali rješenja i iskustva vezana uz registar birača u Republici Hrvatskoj, koji je osnova za ostvarivanje biračkog prava.
 
Registar birača vodi se u obliku jedinstvene elektroničke baze podataka, a povezan je s informacijskim sustavima ostalih službenih evidencija kao što su državne matice, zbirka podataka o prebivalištu i boravištu na temelju kojih se obavlja upisivanje i ažuriranje podataka o biračima.
 
Državna tajnica Rimac naglasila je značaj registra birača te pojasnila kako registar predstavlja važan dio izbornog postupka.

„Umreženost s navedenim službenim evidencijama omogućava ažuriranje podataka u registru birača na dnevnoj bazi, što pridonosi povećanju učinkovitosti, točnosti, kvaliteti i lakšem ostvarivanju biračkog prava“, dodatno je pojasnila državna tajnica Josipa Rimac.
 
Zahvaljujući digitalizaciji, birači putem sustava e-Građani mogu ostvariti uvid u svoje podatke upisane u registar birača, a u vrijeme raspisanih izbora mogu podnijeti i zahtjeve za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu kao i aktivnu registraciju.

Pisane vijesti