STOP čekanju na šalterima! Unutar sustava e-Građani od danas dostupna usluga e-Novorođenče – digitalizirana prijava djeteta

 • Slika /slike/2018/01 siječanj/31 siječnja/H20180131000470.jpg
 • Slika
 • Slika

Ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je i pustio u rad novu uslugu „e-Novorođenče“ (prijava rođenja djeteta putem interneta) unutar sustava e-Građani. 

Nova usluga prijave djeteta „e-Novorođenče“ predstavljena je i puštena u rad danas, 31. siječnja na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu uprave u Zagrebu.
 
„e-Novorođenče“ omogućava prijavu djeteta digitalnim putem sa bilo kojeg mjesta putem elektroničke osobne iskaznice.
 
„Riječ je o trenutno najsloženijoj e-usluzi u Republici Hrvatskoj kojom je ostvarena integracija Ministarstva uprave sa sustavima Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje“, naglasio je ministar Kuščević.
 
Ministar je objasnio kako usluga „e-Novorođenče“ obuhvaća dva pristupna kanala koje roditelji mogu birati:
 • Integriranu prijavu novorođenčeta dolaskom roditelja u matični ured
 • Integriranu prijavu novorođenčeta putem Interneta od kuće.
 
Integrirana prijava novorođenčeta dolaskom roditelja u matični ured
 
Integrirana prijava novorođenčeta dolaskom roditelja u matične  urede u funkciji je od 9. siječnja 2018. godine u Republici Hrvatskoj, a omogućava:
 • upis djeteta u maticu rođenih
 • upis djeteta u evidenciju državljanstva
 • prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja
 • reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta
 • podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
 
Integrirana prijava novorođenčeta putem Interneta od kuće
 
Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani (Interneta) roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti:
 • elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa)
 • elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa)
 • Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa)
 • potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2)
 • potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).
 
„Posebno smo vodili računa o sigurnosti i povjerljivosti podataka te smo postigli najvišu razinu sigurnosti, i to upravo korištenjem e- osobne iskaznice“, rekao je ministar uprave.
 
Prema procjeni Ministarstva uprave, građani će novom uslugom uštedjeti na godišnjoj razini preko 137 000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima. Također, za svaku prijavu uštedjet će se na godišnjoj razini približno 1.6 milijuna kuna.
 
Ministar je objasnio kako usluge sustava e-Građani koristi 512.653 građana, a Vlada Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom uprave i ostalim resornim ministarstvima radi i dalje na digitalizaciji javne uprave.
 
S novom e-uslugom „e-Novorođenče“ u sustavu e-Građani dostupno je ukupno 45 elektroničkih usluga. Sustav se kontinuirano razvija te se implementiraju nove usluge.
 
„Digitalizacija se provodi kako bismo postigli uštede, poboljšali sve osnovne procese unutar sustava državne uprave, snizili cijenu tih usluga i povećali transparentnost osnovnih procesa. Na tom tragu Ministarstvo uprave priprema i kurikulum novih projekata među kojima mogu istaknuti digitalno potpisivanje, projekt e-Pristojbe, Centar dijeljenih usluga kao krunu svih tih projekata unutar kojeg nam je namjera povezati sva tijela državne uprave čime ćemo postići ogromne uštede“, rekao je ministar uprave.
 
Tijekom konferencije ministar Kuščević naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske punim jedrima provodi procese digitalizacije javne uprave.
 
„Samo unutar Ministarstva uprave ove godine potpisat ćemo ugovore u vrijednosti preko 500 milijuna kuna, od kojih je 85% financirano sredstvima Europske unije“, zaključio je ministar.
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je s ministrom uprave predstavio novu uslugu, istaknuo je kako je osnovni preduvjet ove aplikacije bio projekt e-osobne iskaznice.
 
„Kao što vam je poznato nedavno je MUP stavio u funkciju e-vozačku dozvolu i e-putovnicu. Ovom prilikom želim se zahvaliti timu svih ministarstava posebice Službi za informatiku u MUP-u koji rade sjajan posao jer je za ovaj projekt trebalo povezati sve baze koje mi koristimo. Bez čekanja u redu ulažemo u digitalnu budućnost. Na roditeljima je briga za demografsku obnovu, a država nastoji i nastojat će olakšati sve ostalo“, kazao je ministar Božinović.
 
Predstavljanju nove usluge „e-Novorođenče“ nazočili su pomoćnici ministra uprave Zrinka Bulić i Darko Nekić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, Lucian Vukelić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te Jure Sertić i Leo Lokas iz AKD-a.

Foto: Hina
 

Pisane vijesti