Razmjena iskustva iz područja etike, integriteta i borbe protiv korupcije

  • Slika /slike/2017/haus 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika


U sklopu IPA 2012 projekta „Jačanje integriteta javnog sektora“ kojeg Ministarstvo uprave Republike Hrvatske od veljače 2017. provodi u suradnji s Državnim institutom za javnu upravu Republike Finske (HAUS) i Visokom školom za javnu upravu Republike Francuske (ENA) kao jedna od planiranih aktivnosti organiziran je studijski posjet hrvatske delegacije u Republiku Finsku. 

Predstavnici pilot tijela (Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRR), Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Koprivničko-križevačka županija i općina Rešetari),  državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić i Darija Gradski (suradnica stalne Twinning savjetnice) boravili su od 24.-27. listopada 2017. u studijskom posjetu Finskoj.

Cilj posjeta bio je prikupiti pozitivna iskustva kao i upoznati se s postupcima, procedurom i zakonskim okvirom temeljem kojeg se provode postupci provjere etičnosti i integriteta finskih službenika i dužnosnika, ali i razmjene iskustva i informacija iz područja etike, integriteta i borbe protiv korupcije.
Izvršna direktorica HAUSA Anneli Temmes dočekala je i pozdravila hrvatsku delegaciju  te predstavila strukturu javne uprave kao i dostupne programe izobrazbe za finske državne službenike.

Tijekom posjeta predstavnici hrvatske delegacije upoznati su sa radom Ministarstva financija i javne uprave Republike Finske te im je prezentiran sustav državne uprave kao i provedba reforme lokalne i regionalne uprave.

Studijski posjet uključivao je i sastanak u Ministarstvu pravosuđa gdje se raspravljalo o načinima borbe protiv korupcije kao i percepciji javnosti.  Organiziran je bio i posjet finskoj medijskoj kući „Sanoma“ gdje su sudionici imali prilike raspraviti o slobodi govora i medija kao važnog čimbenika u  borbi protiv korupcije.
 
 

Pisane vijesti