Potpisan sporazum o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojim se šalje snažna poruka nulte tolerancije prema nasilju

  • Slika /slike/2018/11 studeni/DSC_2543.jpeg
  • Slika

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u petak je u Vladi potpisan međuresorni Sporazum o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji sa ciljem uspostave novog Nacionalnog tima i novih županijskih timova za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Svrha je sporazuma osiguravanje zajedničke i koordinirane suradnje radi sveobuhvatne zaštite žrtava nasilja i unaprjeđenje rada nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva kroz provedbu zajedničkih programa izobrazbe.

Sporazum su u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koja će biti predsjednica Nacionalnog tima.

U njemu će, uz nadležne ministre, biti i glavni državni odvjetnik, po jedan predstavnik Vrhovnog i Visokog prekršajnog suda, te dva predstavnika organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel, koje je 25. studenoga 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu te svim onim ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava, za dostojanstvo svakog ljudskog bića.

Osim Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koja je ratificirana u travnju 2018. godine, Vlada je donijela i Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. a primjenjuju se i brojni drugi zakoni kao Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova i drugi.


Foto: Vlada RHPisane vijesti