Održana završna konferencija Akademije otvorenih podataka

Slika /slike/2016/02.09.2016.-Ljetna akademija Pula.jpg

Središnja tema je korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj.

Ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović i predsjednica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj sudjelovala je 02. rujna 2016. godine na završnoj konferenciji  Akademije otvorenih podataka za mlade u Puli, koju organizira udruga Code for Croatia (HR Open)  uz potporu Povjerenika za informiranje.
 
„Zadovoljstvo mi je vidjeti okupljene mlade na ovoj Ljetnoj akademiji i izuzetno cijenim iskazan interes i entuzijazam za temu otvorenih podataka. Imajući u vidu da otvoreni podaci pridonose povećanju demokratske kontrole, inovativnosti u razvijanju usluga i proizvoda te jačanju provedbe zakona, nije moguće dovoljno naglasiti važnost uključivanja novih, mladih generacija u taj proces“ istaknula je ministrica Jurlina Alibegović.
 
Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima 15-30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke). Cilj takvog okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, kako bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.
 
Preduvjet uspješnosti samog projekta jest otvaranje podataka tijela javne vlasti, poglavito jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, što je ujedno i obveza propisana Zakonom o pravu na pristup informacijama, u skladu s Direktivom EU o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora. Ujedno je proces otvaranja podataka u Hrvatskoj dio Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016, stoga i ta globalna inicijativa (Open Government Partnership) pruža potporu Akademiji te stipendira odlazak najboljeg tima na OGP Global Summit u Parizu krajem godine.
 

Pisane vijesti