Održana konferencija "Reforma javne uprave - perspektive i izazovi"

  • Slika /slike/2016/220416-ministrica Jurlina Alibegović.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Reforma javne uprave predstavlja neophodnu pretpostavku za stvaranje transparentnog i učinkovitog institucionalnog okvira za provedbu svih reformskih politika u Republici Hrvatskoj.

Zagreb, 22. travnja 2016. godine -  U organizaciji Ministarstva uprave, Državne škole za javnu upravu i Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske i Veleposlanstvom Republike Francuske  i pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske  održana je konferencija „Reforma javne uprave – perspektive i izazovi“.
 
Na konferenciji,  koju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Tihomir Orešković, predstavljeni su ciljevi reforme javne uprave sukladno nacionalnim i europskim strateškim prioritetima, s posebnim naglaskom na učinkovitu javnu upravu usmjerenu na korisnike, razvoj ljudskih potencijala u javnoj upravi i informatizaciju javnih usluga.
 
Zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove Europske komisije g. Servas Deroose istaknuo je važnost reforme javne uprave u kontekstu europskog upravljanja tj. europskog semestra, kao pretpostavku za stvaranje transparentnog i učinkovitog institucionalnog okvira za provedbu ključnih reformi u RH kako bi se ubrzao gospodarski rast,  a o reformskom smjeru hrvatske Vlade više je govorio dr.sc.Jakša Puljiz, savjetnik predsjednika Vlade RH.
 
Osim predstavljanja reformskih aktivnosti, na konferenciji su predstavljeni i primjeri dobre prakse zemalja članica Europske unije u povećanju kvalitete i učinkovitosti javne uprave. 
 
Predstavnik francuskog Institut de Management Public et de Gouvernance Territoriale g. Marcel Guenoun spomenuo je brojne mjere za povećanje kvalitete javnih usluga na državnoj razini te na razini lokalne i regionalne zajednice – poput kvalitete prijema, sistematičkog rješavanja žalbi, ocjene korisnika o kvaliteti usluge, jasnoće dokumenata, internetskog objavljivanja korisnih informacija , dok je predstavnik nizozemskog Dutch Academic Services g. Marc van den Muyzenberg u svom izlaganju istaknuo važnost kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima u procesu reforme te predstavio nizozemski model kompetencijskog okvira koji se koristi u javnoj upravi.
 
U okviru panel rasprave, sudionici g.Marc van den Muyzenberg, g.Marcel Guenoun,  profesori Sveučilišta u Zagrebu Zdravko Petak i Ivan Koprić te Nikola Dujmović iz Hrvatske gospodarske komore osvrnuli su se  na dijelove predstavljenih akcijskih planova te svojim ocjenama i preporukama dali doprinos daljnjem razvoju pojedinih reformskih aktivnosti i reformskom procesu u cjelini.
 
Sudionici konferencije ocijenili su da je reformi javne uprave u Republici Hrvatskoj potrebno pristupiti sveobuhvatno i bez odgađanja te da ona predstavlja neophodnu  pretpostavku za stvaranje transparentnog, predvidivog  i učinkovitog institucionalnog okvira za provedbu svih reformskih politika koje trebaju dovesti do općeg gospodarskog i društvenog napretka u Republici Hrvatskoj. U tom procesu Ministarstvo uprave će i nadalje  nastojat osigurati participativnost procesa uključivanjem akademske zajednice, socijalnih partnera i drugih relevantnih čimbenika koji će  svojim sudjelovanjem, stavovima i mišljenjima  predstavljati katalizator reformskih procesa, dati im dodanu vrijednost i jamčiti njihov uspjeh.

Pisane vijesti | Državna uprava