Održana druga radionica o uvođenju kartičnog plaćanja u rad tijela javne vlasti

  • Slika /slike/2018/01 siječanj/31 siječnja - radionica/IMG_2395.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu uprave, u suradnji s Američkom gospodarskom komorom i Financijskom agencijom, u srijedu, 31. siječnja 2018. održana je druga radionica na temu uvođenja kartičnog plaćanja u rad tijela javne vlasti. 

Na radionici su sudjelovali predstavnici ureda državne uprave u županijama, ministarstava i državnih upravnih organizacija.

Državna tajnica Katica Prpić je u pozdravnom govoru naglasila važnost uvođenja mogućnosti kartičnog plaćanja u poslovanju građana s tijelima javne uprave kako bi se rasteretili obveze plaćanja gotovinom, omogućilo obročno podmirenje financijskih obaveza prema tijelima javnih vlasti i ujedno se podigla razina sigurnosti u platnom prometu. Kao sekundarni ciljevi ovog projekta su postavljeni i antikorupcijski efekti i minimalizacija manipulacija u prometu  gotovinom.

Pomoćnica ministra Uprave Zrinka Bulić je potom naglasila kako su aktivnosti na ovoj radionici važni i iz aspekta poboljšanja konkretnih procesa plaćanja koji se već razvijaju unutar drugih projekata Ministarstva uprave, poput e-Pristojbe, a kojima je cilj značajno rasterećenje pravnih i fizičkih osobe od birokratskih zapreka i ubrzanje poslovnih procesa. 

Predstavnici Američke gospodarske komore održali su ovom prilikom prezentaciju kojom je predstavljen model kartičnog plaćanja i iskustva kartičarskih kuća i banaka. U nastavku su predstavnici Financijske agencije predstavili i već postojeći  model  „payment gateway“-a, odnosno Fine kao dionika u procesu uvođenja kartičnog plaćanja koji omogućuje objedinjavanje različitih izvora plaćanja te propisanu distribuciju sredstava sukladno zakonskim obavezama.  

Na kraju radionice je od strane Ministarstva uprave potaknuta rasprava o različitim aspektima unaprjeđenja i modernizacije platnog prometa te će zaključci sa ove radionice biti iskorišteni i za druge projekte, kao već spomenute e-Pristojbe. 

Radionica je ocijenjena vrlo uspješnom te je dogovorena daljnja suradnja i  prikupljanje svih potrebnih informacija, kako bi Ministarstvo uprave uspješno provelo predmetni projekt. 

Pisane vijesti