Održana 159. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /Sjednica Vlade/159/HN20190530157081.JPG

Danas je u Banskim dvorima održana 159. sjednica Vlade na kojoj je usvojen Konačni prijedlog Zakona o sustavu državne uprave i Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Usvajanjem Zakona o sustavu državne uprave bit će omogućena depolitizacija, decentralizacija i digitalizacija državne uprave.

Ministar Kuščević istaknuo je kako će se novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućiti smanjenje broja državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i značajnu uštedu sredstava u državnom proračunu s naslova plaća državnih dužnosnika.

„Organizacijama unutar ministarstava će umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara upravljati državni službenici - ravnatelji uprava koji će umjesto političkom odlukom biti imenovani na temelju javnog natječaja na vrijeme od četiri godine, čime će se ostvariti transparentnost zapošljavanja i depolitizacija državne uprave“, naglasio je Kuščević.

Novim se Zakonom o sustavu državne uprave predviđa povjeravanje poslova državne uprave, koje su do sada obavljali uredi državne uprave jedinicama područne samouprave, odnosno županijama.

Time će se omogućiti smanjivanje ukupnog broja tijela državne uprave sa 52. na 32. i  približavanje poslova državne uprave građanima, pojasnio je ministar uprave.

Dodatno se naglašava kako se ovim Zakonom postavlja standard elektroničkog uredskog poslovanja, kako u tijelima državne uprave, tako i u županijama i pravnim osobama koje obavljaju povjerene poslove državne uprave.

Govoreći o Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika  ministar Kuščević rekao je kako će se dužnosnicima u smislu ovoga Zakona utvrditi glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik.
 
Foto: Hina

Pisane vijesti