Održana 144. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/2019/02 veljača/46583854421_140c58a212_h.jpg

U Banskim dvorima održana je 144. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu raspravljene su 26 točke dnevnog reda, među kojima i Prijedlog Odluke Vlade Republike Hrvatske o uspostavi Nacionalne mreže suradnje u području izbora za Europski parlament i Konačni prijedlog zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Obrazlažući Prijedlog Odluke Vlade Republike Hrvatske o uspostavi Nacionalne mreže suradnje u području izbora za Europski parlament ministar Kuščević rekao je kako se Nacionalna mreža suradnje uspostavlja temeljem Preporuke Europske komisije od 12. rujna 2018. godine o mrežama suradnje u području izbora, transparentnosti na internetu, zaštiti od kibersigurnosnih incidenata i borbi protiv kampanja dezinformiranja u kontekstu izbora za Europski parlament.

Nacionalna mreža suradnje svoju zadaću bi ostvarivala kroz aktivnu suradnju tijela nadležnih za područje izbora, provedbe pravila povezanih s internetskim aktivnostima, zaštite podataka i kibersigurnosti u okviru svojih nadležnosti propisanih zakonom, dok bi za komunikaciju sa tijelima Europske unije i drugim nacionalnim mrežama suradnje bila zadužena nacionalna kontakt točka, a nacionalna kontakt točka za Republiku Hrvatsku bilo bi Državno izborno povjerenstvo. Koordinator aktivnosti Nacionalne mreže suradnje na nivou Republike Hrvatske bilo bi Ministarstvo uprave.

Predmetnom Odlukom Vlade Republike Hrvatske o uspostavi nacionalne mreže suradnje u području izbora za Europski parlament određuju se tijela koja će sudjelovati u aktivnostima Nacionalne mreže suradnje u području izbora za Europski parlament, odnosno njihovi predstavnici, te bi u istoj u predmetnu mrežu bili uključeni: Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske,   Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo uprave, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Agencija za elektroničke medije, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet.
 
Na sjednici Vlade prihvaćen je i Konačni prijedlog zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se u bitnome propisuje: vrijeme održavanje izbora; zabrana kandidiranja i višestrukog kandidiranja; sadržaj zbirnih lista i glasačkih listića; izborna promidžba; pravo na naknadu troškova izborne promidžbe; tijela za provedbu izbora; odluke koje se donose istodobno s odlukama o raspisivanju izbora; način izbora (većinski izborni sustav); početak i kraj mandata, kao i odredbe o prestanku mandata prije redovita isteka mandata; ovlasti predsjednika vijeća i predstavnika nacionalne manjine nakon prestanka mandata, kao i odredbe o sazivanju konstituirajućih sjednica.

Ovim Zakonom detaljno se uređuje postupak izbora i druga pitanja u svezi s izborom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te se predlažu rješenja kako bi se ubuduće otklonili u praksi uočeni nedostaci i pravne praznine, utvrđeno je i Operativnim programima za nacionalne manjine 2017.-2020.
 
Foto: Vlada RH

 

 
 

Pisane vijesti