Obavijest biračima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/2015/aktivna registracija 2015.jpg

Pozivamo birače s e-osobnom iskaznicom da provjere u kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu  ostvaruju biračko pravo. 

Birači koji nemaju  prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom u Republici Hrvatskoj,  aktivno su registrirani za diplomatsko-konzularno predstavništvo kojem pripada adresa prebivališta iz e-osobne iskaznice u inozemstvu.

Pozivamo sve ove birače koji se na dan izbora neće zateći na području diplomatsko-konzularnog predstavništva za koje su  aktivno registrirani, da do 31. kolovoza 2016. godine zatraže promjenu mjesta aktivne registracije (putem e- građana ili diplomatsko-konzularnog predstavništva).

Podatak o mjestu aktivne registracije birači mogu provjeriti ovdje.
 
Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji nemaju e-osobnu iskaznicu  odnosno nisu podnijeli zahtjev (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati. Više o aktivnoj registraciji možete saznati ovdje.

Birači koji posjeduju e – osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu u inozemstvu, a u međuvremenu su ili će prijaviti do 31. kolovoza 2016. godine prebivalište u Republici Hrvatskoj, neće biti aktivno registrirani po službenoj dužnosti za diplomatsko-konzularno predstavništvo kojem pripada adresa prebivališta iz e-osobne iskaznice u inozemstvu, već će se nalaziti na popisu birača u Republici Hrvatskoj prema novoj prijavljenoj adresi prebivališta. Ti birači, ukoliko žele glasovati u inozemstvu moraju se prethodno registrirati do 31.kolovoza 2016. godine. Više o prethodnoj registraciji možete saznati ovdje.

Pisane vijesti | Izbori i referendum