Obavijest biračima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/2015/aktivna registracija 2015.jpg

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj  koji imaju  e-osobnu iskaznicu ne moraju se aktivno registrirati za prijevremene parlamentarne izbore.  

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji posjeduju e-osobnu iskaznicu ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 31. kolovoza 2016. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prijavljenog prebivališta u inozemstvu) za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore.

Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 31. kolovoza 2016. godine zatražiti promjenu podatka o mjestu aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj) putem aplikacije e-Građani ili na uobičajeni način putem diplomatsko-konzularnog predstavništva. 

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji nemaju e-osobnu iskaznicu  odnosno nisu podnijeli zahtjev (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati. 

ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije, birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, na čijem će se području birač zateći na dan izbora ili iznimno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba. Više informacija
 Uvid u registar birača
 

Pisane vijesti | Izbori i referendum