Ministrica Jurlina Alibegović na konferenciji „Uloga općina u opstanku ruralnog prostora Hrvatske“

Slika /slike/2016/Jezerčica -web.jpg

Konferenciju je organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji...

Ministrica uprave dr.sc. Dubravka Jurlina Alibegović sudjelovala je na konferenciji „Uloga općina u opstanku ruralnog prostora Hrvatske“  koju je 01. i 02. travnja 2016. godine organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP) u suradnji s njemačkom zakladom „Hanns Seidel“ i udrugom „Neda Prpić-Gamiršek“.
 
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir otvorila je konferenciju istaknuvši da  „Republika Hrvatska broji ukupno 428 općina koje predstavljaju njen osnovni ustrojstveni oblik te najčešće pokrivaju ruralne dijelove. Iako se općine razlikuju jedna od druge, susreću se uglavnom s istim problemima – kako zadržati stanovništvo na ruralnom prostoru, posebice mlade, kako im osigurati zaposlenost i pristojna primanja, te kako privući ulaganja potrebna za izgradnju socijalne, komunalne i društvene infrastrukture. Općine imaju važnu ulogu u opstanku ruralnog prostora – daju podršku stanovnicima sela koji proizvode hranu, čuvaju okoliš i biološku raznolikost kao i tradicijske vrijednosti hrvatskog naroda“.

Tijekom izlaganja o reformi javne uprave ministrica Jurlina Alibegović istaknula je da će se smanjenjem fragmentiranosti, unapređenjem poslovnih procesa u tijelima javne uprave, racionalizacijom područnih jedinica središnjih tijela državne uprave, funkcionalnom i fiskalnom decentralizacijom i postizanjem optimalnog teritorijalnog preustroja postići  da javna uprava u Republici Hrvatskoj bude učinkovita i usmjerena na građane i gospodarstvenike. U taj proces uključit će se  svi relevantni čimbenici – predstavnici općina, gradova, županija, sindikata, akademske zajednice i drugi.
 
Sudionike konferencije pozdravio je i dr. Klaus Fiesinger, regionalni direktor za jugoistočnu Europu zaklade „Hanns Seidel“ rekavši kako lokalna samouprava mora uživati posebnu zaštitu jer upravo na toj razini građani mogu osjetiti žive li u demokratskoj državi ili u državi samovolje.
 

Pisane vijesti | Lokalna i područna samouprava