Ministar Malenica u Drnišu predstavio uslugu e-Novorođenče

Slika /slike/Drnis_2.jpg
Ministar uprave dr.sc. Ivan Malenica posjetio je danas grad Drniš kako bi predstavio uslugu e-Novorođenče
Tom prigodom je nazočio potpisivanju sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa međuresorne suradnje za izgradnju višestambene zgrade u gradu Drnišu koji su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Zadovoljstvo mi je danas biti u Drnišu na potpisivanju sporazuma kojim će se Vaš grad priključiti usluzi e-Novorođenče i omogućiti roditeljima da online predaju zahtjeve za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta. Drago mi je da je s nama danas ovdje i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar koji je potpisao sporazum o suradnji za izgradnju višestambene zgrade u Drnišu. Vjerujem i nadam se da će i te obitelji koje će se stambeno zbrinuti, koristiti našu uslugu“ izjavio je ministar.

e-Novorođenče jedna je od 73 usluge sustava e-Građani koji koristi oko milijun građana.

Nadograđenu uslugu već sada koriste Šibenik, Gospić, Rijeka, Križevci, Obrovac, Daruvar, Pakrac, Pazin te općine Nova Bukovica i Crnac.

Roditelji kroz uslugu e-Novorođenče prijavljuju rođenje djeteta putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada, općine ili županije.

„Ova usluga nastavak je daljnje digitalizacije javne uprave koju Ministarstvo kontinuirano provodi u dva smjera: digitalizacija usluga prema građanima i prema poslovnoj zajednici te digitalizacija internih postupaka i procesa u tijelima javne uprave. Ono što mogu reći da se digitalizacija nije dogodila preko noći već je rezultat rada naše Vlade u čijem je mandatu osigurano oko 1,3 mlrd kn za financiranje projekata digitalizacije“ izjavio je ministar te dodao kako je nedavno uključena usluga e-Hitni popravak zgrada oštećenih u potresu koja građanima Zagreba i okolice omogućuje da se prijave za naknadu šteta od potresa.
 

 

Pisane vijesti