Ministar Kuščević prisustvovao 6. sastanku Vlade sa županima

  • Slika /slike/2019/06 Lipanj/Zadar/1.jpeg
  • Slika
  • Slika

Danas je u Zadru održan 6. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.

Ministar uprave Lovro Kuščević govorio je o planu da se uredi državne uprave koji postoje na razini županija, nizom zakonskih izmjena koje se tek trebaju donijeti, spoje sa županijama.

"Na taj način dajemo konkretan primjer decentralizacije na razini Županija, čime će njihova uloga biti snažnija, a usluga koju pružaju bit će bliža hrvatskim građanima", kazao je premijer Plenković.

Nacionalna strategija sprečavanja nasilja u obitelji bila je tema o kojoj se na Sveučilištu u Zadru također raspravljalo. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić predstavila je aktivnosti na prevenciji nasilja oštrim sankcioniranjem počinitelja. Dodala je i da je dio mjera u provedbi konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Govoreći o paketu zakona koji se tiču turizma ministar Gari Cappelli kazao je da se u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo moguće zaposliti 7.600 stranih državljana, ove godine kvota popela na 15.600 mjesta. 

"Ovih dana kazali su nam da ima potrebe za još oko 3.000 kvota, odmah smo napravili analizu i reakcija će biti u ponedjeljak i ako bude potrebe, omogućit ćemo i te dodatne kvote", kazao je Cappelli. Dodao je kako pokušavaju maksimalno iskoristiti podatke sa Zavoda za zapošljavanje i najprije zaposliti one koji su tamo prijavljeni.

Novost koju donosi decentralizacija je i u odlučivanju o visini boravišne pristojbe. "Mi ćemo odrediti minimum i maksimum, to će vjerojatno biti 10 i 15 kuna, a o konačnom iznosu odluke će donositi Županijske skupštine. Neke turističke zajednice će sigurno nestati, neke će se umanjivati, dobivat će dodatnih dva posto sredstava i smatram da je to veliki pomak u odnosu na prije", kazao je Capelli.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako 20 posto udjela u BDP-u Hrvatske dolazi iz turizma. "Važno je da u njega ulažemo, da imamo dobar zakonski okvir i poboljšavamo uslugu i kvalitetu kako bi on bio dugoročno održiv. Vjerujemo da će ova sezona, unatoč kiši tijekom svibnja, biti na razini zadnjih dviju rekordnih", kazao je Plenković.

"Naš dijalog je sustavan i naša ga je Vlada uspostavila 2016. godine. Komunikacija sa županijama je stalna, sve što je relevantno smo raspravili, a župani su posebno zadovoljni učincima fiskalne decentralizacije", zaključio je Plenković.

Izvor: Hina

Pisane vijesti