Malenica: Župani iskazali spremnost preuzeti državne poslove

  • Slika /slike/2019/Prosinac/HN20191216389428.jpg
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak je u Koprivnici ministar uprave Ivan Malenica sa županima potpisao sporazume kojima se županijama povjerava preko 200 poslova državnih ureda.

Ministar Malenica je rekao kako je Zakonu o sustavu državne uprave prilagođeno preko 60 različitih zakona, kojima je uređeno da se uredi državne uprave 1. siječnja iduće godine integriraju u županijske uprave. Ovo je jedan od koraka ka efikasnijoj i bržoj javnoj upravi, koji će građanima olakšati ostvarivanje njihovih prava, te omogućiti obavljanje poslova državne uprave na jednostavniji i dostupniji način. 

"Ovom reformom smanjuje se razina centraliziranosti i osnažuje načelo višerazinskog upravljanja. Županijama se daje potencijal da budu motor razvoja, da kvalitetnije pripremaju projekte i imaju kvalitetniju podlogu za razvoj", kazao je ministar Malenica i dodao da će građani sljedeće godine izravno osjetiti koristi racionalnijeg sustava.

Premijer Andrej Plenković je sastanak sa županima ocijenio kvalitetnim, s preciznim zaključcima i potpisanim sporazumima.

"Riječ je o velikoj reformi, decentralizaciji, preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija. Vjerujemo da ćemo na taj način, uz sve napore koje smo učinili za fiskalnu decentralizaciju gdje su od 2017. puno veći izravni prihodi županija, omogućiti da oni budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti“, izjavio je premijer Plenković.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što se vrhunac reforme javne uprave dogodio baš u Koprivnici, a na potpisanim sporazumima Vladi je zahvalio i šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija. 

"Prijenos poslova Državne uprave na županije smo htjeli i na tome zahvaljujemo, kao i na cijelom odnosu, politici dijaloga i suradnje, politici uvažavanja u cijeloj ovoj regionalnoj priči koja se za mandata ove Vlade itekako osjeća“, poručio je Pauk.

Jednako važnima ocijenio je i ostale tri teme sastanka - učinci Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, u koju je uključena lokalna i područna samouprava.

Izvor: HINA

 Pisane vijesti