Ministar Kuščević: Hrvatska prati europsku praksu i cilj nam je digitalizacija javne uprave

  • Slika /slike/2018/02 veljača/13 veljače/DSC_0053.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar uprave Lovro Kuščević osvrnuvši se na današnja događanja, istaknuo je kako je današnji dan posvećen digitalizaciji i njenom razvoju

U Banskim dvorima, u jutarnjim satima, održan je sastanak s potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za jedinstveno digitalno tržište Andrusom Ansipom. 
Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako je Vlada svjesna izazova koji stoje pred nama te da, kako bismo našu djecu i mlade pripremili za poslove budućnosti od kojih mnogi danas ne postoje, moramo intenzivnije raditi na jačanju digitalnih vještina društva u cjelini, osobito kroz informatizaciju škola i obrazovanja.
 
Napomenuo je i da je jedan od ključnih prioriteta Vlade digitalizacija javne uprave, a u tu svrhu pripremljeni su brojni projekti koji će uskoro biti realizirani.  Istaknuo je da je u Hrvatskoj građanima dostupno 47 servisa unutar usluge e-Građani.
 
Potpredsjednik Europske komisije Ansip pohvalio je nastojanja Hrvatske za jačim uključivanjem u europsko jedinstveno digitalno tržište te je napomenuo da je iznimno važno, pored javne uprave, omogućiti digitalnu transformaciju i poduzetnicima. To je i ključan izazov za stvaranje digitalne ekonomije i jedinstvenog europskog digitalnog tržišta.
 
Ministar uprave Lovro Kuščević, zajedno s predsjednikom Vlade i potpredsjednikom EK, sudjelovao je potom na konferenciji Jedinstveno digitalno tržište – izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Predstavništva EK.
 
Predsjednik Vlade, tom je prilikom najavio skoro donošenje sveobuhvatne Digitalne strategije radi što bolje pripreme za digitalnu revoluciju te uspješnog uključivanja Hrvatske u europsko jedinstveno digitalno tržište.
 
Strategija će obuhvatiti pet područja: uključivo digitalno društvo i digitalne vještine, širokopojasna i druge infrastrukture digitalnih komunikacija, digitalna ekonomija, inovativne podatkovne usluge, te kibernetička sigurnost i zaštita podataka.
 
Kako bi se Hrvatska što bolje pripremila za izazove 4. industrijske revolucije, digitalizacije, najavio je djelovanje Vlade na tri komplementarne razine: digitalno društvo, digitalno gospodarstvo te digitalna uprava. 
Vlada je svjesna toga koliko su jačanje digitalnih vještina, politika razvoja digitalnog društva i gospodarstva te standardizacija digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora presudni za budući razvoj Hrvatske.

„Bitno je da razvojem modernih tehnologija implementiramo ono što je ključno za usluge hrvatskim građanima. U tom smislu su članice Europske unije u listopadu 2017. godine u Tallinnu potpisale Deklaraciju o e-Upravi, a cilj je da se na svim razinama potiče otvorenost, učinkovitost i uključivost te da se građanima i poduzetnicima osiguraju javne usluge, koje su bezgranične, interoperabilne, personalizirane i prilagođene korisnicima“, rekao je predsjednik Vlade.

Ključnu ulogu u tom pogledu ima jedinstveni identifikator koji, za razliku od brojnih članica Europske unije, Hrvatska već ima u obliku dobro nam poznatoga OIB-a.

„Ujedno, građanima se sada pružaju e-usluge na jednom mjestu, i to zahvaljujući Nacionalnom identifikacijskom i autentifikacijskom sustavu, koji je dio sustava e-Građani. On danas pruža 47 elektroničkih usluga,a koristi ga pola milijuna naših sugrađana, koji su ostvarili čak 13,5 milijuna uspješnih spajanja, a to znači toliko manje konkretnih dolazaka u različite urede državne uprave“, naglasio je Plenković.

Sustavu e-Građani možete pristupati iz svog doma bilo da imate elektroničku osobnu iskaznicu, token jedne od banaka ili akademski elektronički identitet. Sustav će do kraja godine biti redizajniran i uskoro očekujemo udvostručenje broja korisnika. Čak je i naprednoj Estoniji trebalo jedno vrijeme da građani u potpunosti preuzmu ovaj sustav elektroničkoga identiteta. Osobni korisnički pretinac u koji stižu poruke iz sustava e-Građani sada je dostupan na pametnim telefonima, kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je kako od 1. listopada prošle godine javnopravna tijela u Hrvatskoj više ne smiju od građana tražiti potvrde iz državnih matica, poput rodnog lista i domovnice, jer smo omogućili svim službenicima izravan uvid u matice elektroničkim putem. To je ono što je povjerenik rekao, država mora pamtiti, nije dobro da teret predstavljanja ili dokazivanja dokumenata bude na građanima, što smo na ovaj način i regulirali.

„Također, želim spomenuti da ćemo u drugoj polovici godine pokrenuti projekt uspostave Centra dijeljenih usluga vrijedan 300 milijuna kuna, kako bi se veliki dio IT-sustava i digitalnih podataka svih tijela vlasti objedinio na jedno mjesto i omogućio potrebnu međusobnu računalnu razmjenu podataka“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Zahvaljujući tome, od građana i poduzeća se ista informacija traži samo jednom.

„Jedinstveno upravno mjesto kojim ćemo kroz tri godine omogućiti građanima da svoje zahtjeve prema državi ostvaruju na jednom mjestu na način da predaju zahtjev primjerice u pošti, poslovnici FINA-e ili uredu državne uprave koji ga kasnije upućuje na nadležnu instituciju, pojednostavljujemo bitno način komuniciranja naših građana prema različitim institucijama. O svemu tome više zna ministar uprave Lovro Kuščević“, dodao je Plenković.

U svom govor, predsjednik Vlade je rekao kako sve to možemo povezati i s novim uslugama, e-Novorođenče, zatim u sustavu MUP-a e-Putovnica, e-Vozačka, u sustavu turizma e-Visitor. Sve su to novi aspekti za koje Hrvatska dobiva i priznanja, kao što je to bilo nedavno u okviru Svjetske turističke organizacije.

„Dakle, društvo, gospodarstvo, uprava su tri jednako važna segmenta da bi naša participacija u globalnim promjenama bila pravovremena. Moj zaključak je jednostavan. Brzom prilagodbom, adekvatnim angažmanom te velike digitalne koalicije, moramo biti na pravoj strani digitalne revolucije“, zaključio je Plenković.

Nakon konferencije, ministar uprave je u Državnoj geodetskoj upravi, zajedno s ravnateljem Državne geodetske uprave Damirom Šantekom predstavio novu e-aplikaciju pod nazivom: „Prijava za polaganje stručnog ispita za obavljanje stručnih geodetskih poslova i izdavanje potvrde o položenom stručnom ispitu“ koju je razvila Državna geodetska uprava u suradnji sa Ministarstvo uprave i Financijskom agencijom.
 
e-aplikacija za prijavu polaganja stručnog ispita za obavljanje stručnih geodetskih poslova i izdavanje potvrde o položenom stručnom ispitu omogućava kandidatima podnošenje zahtjeva za polaganje stručnog ispita uz prilaganje potrebnih dokumenata te dobivanje potvrde o položenom ispitu. Prilikom pristupa e-aplikaciji putem interneta (e-usluga), korisnici se trebaju identificirati i autentificirati putem NIAS-a koji predstavlja jedinstveno mjesto verifikacije e-identiteta za pristup e-uslugama.
 
Ministar Kuščević tom je prilikom čestitao ravnatelju Državne geodetske uprave i svim članovima tima na uključivanju u proces digitalizacije javne uprave, hrvatskog gospodarstva i hrvatskog društva u cijelosti.

„Čestitam vam na aplikaciji koju ćemo danas pustiti u funkciju i zahvaljujem se na suradnji na svim budućim projektima na kojima ćemo zajedno raditi. Dajem vam punu podršku, ne samo u ime Ministarstva uprave već i u ime Vlade Republike Hrvatske u svim ovim procesima na kojima svi zajedno radimo“, kazao je Kuščević.

Ministar je rekao kako je danas digitalni dan, jutros je u Vladi Republike Hrvatske održan sastanak s potpredsjednikom Europske komisije koji je zadužen za digitalnu Europu, nakon toga u Westinu je održana jedna dobra konferencija o digitalnom društvu i uz to puštamo još jednu digitalnu aplikaciju unutar sustava e-građani u funkciju.

„Hrvatska se opredijelila. Hrvatska prati europsku praksu i cilj nam je digitalizacija javne uprave, digitalizacija gospodarstva, javnog sektora, obrazovanja, zdravstva i svega onoga čemu država može doprinijeti“, istaknuo je ministar.

Ministar je naveo kako je Ministarstvo uprave razvilo sustav e- Građani, unutar kojega imamo 47 funkcionalnosti do sada, a osim njih imamo još 8 skrivenih funkcionalnosti poput ove koja je na konferenciji za medije predstavljena, a napravljene su samo za određene korisnike usluga.
Cilj Ministarstva uprave je razvoj sustava e-Građani iz mjeseca u mjesec sa što više funkcionalnosti koje ćemo pustiti u upotrebu, a koje će našim sugrađanima biti dostupnije, jeftinije i brže.

„Želio bih istaknuti i visoku razinu zaštite podataka, imamo jedan od najbolje razvijenih sustava putem elektronične osobne iskaznice koji zaista jamči i najvišu razinu sigurnosti te svi oni sugrađani, poduzetnici, obrtnici koji koriste sustav  e-Građani mogu biti sigurni kako njihovi podaci neće biti zloupotrijebljeni“, zaključio je ministar.

Foto: Hina / Vlada RH
 

Najave