Dokumenti iz državnih matica i Knjige državljana dostupni putem sustava e-Građani

Slika /slike/2014/Privremeni upis.jpg

Tijela javne vlasti dužna su prilikom poslovanja s građanima prihvatiti elektroničke zapise iz državnih matica i Knjige državljana koji su izdani putem sustava e-Građani.

Projektom e-Građani omogućena je  komunikacija građana s javnim sektorom putem interneta. Građani kroz sustav e-Građani mogu pristupati usluzi e-Matice, koja omogućava pregled osobnih podataka iz državnih matica i Knjige državljana. Sustav također omogućava kreiranje i ispis dokumenata iz državnih matica i Knjige državljana u obliku elektroničkog zapisa. Elektronički zapis spomenutih dokumenata osim podataka iz službene evidencije sadrži i set kontrolnih i sigurnosnih podataka potrebnih za provjeru vjerodostojnosti dokumenta, a ogledne primjerke možete pogledati ovdje.

Tijela javne vlasti dužna su prilikom poslovanja s građanima prihvatiti elektroničke zapise iz državnih matica i Knjige državljana koji su izdani putem sustava e-Građani, te mogu provjeriti njihovu vjerodostojnost. Provjeru vjerodostojnosti dokumenata moguće je izvršiti na internet adresi  https://matice.gov.hr/EDokumentiProvjera/    ili putem poveznice u aplikaciji Matice i Knjiga državljana, upisivanjem broja zapisa i kontrolnog broja koji se nalaze na svakom pojedinom elektroničkom zapisu, a sustav će prikazati izvornik elektroničkog zapisa.

Informacije o pristupanju sustavu e-Građani možete pronaći ovdje.

Pisane vijesti | e-Građani