Danas istječe rok za podnošenje zahtjeva za izmjenama u Registru birača

Slika /slike/registar birača.jpg

11. prosinca 2019. - istječe rok za podnošenje zahtjeva za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju te za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta odnosno rok za ispravak podataka upisanih u registar birača

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan  izbora će se zateći izvan mjesta prebivališta do11. prosinca 2019. moraju podnijeti zahtjev za:
 
  • privremeni upis - ako će glasovati u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta  birač može podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto gdje će se zateći na dan izbora.
  • prethodnu registraciju – ako će glasovati u inozemstvu. Zahtjev za prethodnu registraciju birač može  podnijeti bilo kojoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj (podatak naveden na osobnoj iskaznici).
Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj podnose zahtjev za:
  • aktivnu registraciju – ako će glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju birač može podnijeti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu.

Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom, moraju podnijeti ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE.
Iznimno, birači, koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu u nadležnom uredu u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta podnosi se nadležnom uredu na području kojeg birač ima prebivalište.
 
Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, na e-mail adresu nadležnog ureda ili putem sustava e - Građani.
Na dan 11. prosinca 2019.  birači mogu neposredno u pisanom obliku predati zahtjev nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj do 16:00 sati. 
 
ADRESAR NADLEŽNIH UREDA
 

Pisane vijesti