Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru

Slika /slike/2020/Ministar.png

Hrvatski sabor započeo je svoju prvu redovitu sjednicu i redovito jesensko zasjedanje. 

Tom prilikom, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio na zastupničko pitanje Josipa Šarića o smanjenju broja lokalnih dužnosnika. 

Odgovarajući na pitanje, ministar Malenica je kao jedno od prioriteta trenutnog mandatnog razdoblja istaknuo osnaženu državnost, a kao ciljeve otpornu, učinkovitu i transparentnu javnu upravu.

„Ministarstvo pravosuđa i uprave započelo je s zakonskim aktivnostima te je provelo e-Savjetovanje o Obrascu prethodne procjene za tri zakona: Zakon o izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima; Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) upravi“, kazao je ministar pravosuđa i uprave.

Kada je riječ o Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj)samoupravi, ministar Malenica rekao je kako izmjena ide u smjeru smanjenja broja lokalnih dužnosnika.

„Na izborima 2017. godine, ukupno smo birali 1321 lokalnog dužnosnika, od te brojke je 745 zamjenika. Ovim izmjenama zakona, smanjit će se broj zamjenika za 634“, pojasnio je ministar Malenica.

Ministar Malenica osvrnuo se i na važnost jedinica lokalne samouprave i rasprave o teritorijalnom preustroju.

„Cilj je kroz smanjenje broja lokalnih dužnosnika ali i članova predstavničkih tijela dodatno fiskalno ojačati jedinice lokalne samouprave“, obrazložio je ministar pravosuđa i uprave te pojasnio da da će promjene ići u cilju pojačanja kvaliteta usluga, povećanja standarda života ljudi koji žive u tim jedinicama lokalne samouprave.

„Idemo prema funkcionalnom povezivanju jedinica lokalne samouprave. Od samog broja puno je važnija kvaliteta i standard usluga koje se pružaju i zadovoljstvo građana u tim jedinicama lokalne samouprave“, zaključio je ministar.

Pisane vijesti