Maxime Lefebvre, direktor Uprave za međunarodnu suradnju francuske Visoke škole za javnu upravu (Ecole Nationale d'Administration – ENA) posjetio Ministarstvo uprave

Posjet gospodina Lefebvrea dogovoren je u cilju uspostave bliže suradnje u okviru Sporazuma o strateškoj suradnji između Republike Hrvatske i Francuske Republike zaključenog 9. srpnja 2010. godine

Državni tajnik Davor Ljubanović primio je, u ponedjeljak 31. siječnja 2011. godine, u Ministarstvu uprave direktora za međunarodnu suradnju francuske Visoke škole za javnu upravu (École Nationale d'Administration – ENA) gospodina Maxime Lefebvrea.

Posjet gospodina Lefebvrea dogovoren je u cilju uspostave bliže suradnje u okviru Sporazuma o strateškoj suradnji između Republike Hrvatske i Francuske Republike zaključenog 9. srpnja 2010. godine, osobito u dijelu koji se odnosi na učvršćivanje odnosa u područjima administrativnog i teritorijalnog upravljanja te obrazovne suradnje.

Državni tajnik Ljubanović je, sa suradnicima, predstavio temeljne strateške smjernice reforme državne i javne uprave, poziciju i ulogu Ministarstva uprave, s osobitim naglaskom na sustav izobrazbe službenika i planirane buduće projekte. Gospodin Lefebvre je predstavio međunarodne aktivnosti ENA-e i programe izobrazbe ENA-e za strane službenike - od diplomskih studija javne uprave do kratkih tečajeva te izrazio nadu u veći odaziv hrvatskih službenika i diplomata za sudjelovanje u tim programima. Također, izražen je interes francuske strane za sudjelovanje u pojedinim planiranim projektima reforme javne uprave u Republici Hrvatskoj.

Zaključno, dogovoreno je intenziviranje kontakata između dvije institucije radi utvrđivanja konkretnih oblika međusobne suradnje.

Sastanku su, s hrvatske strane, uz državnog tajnika Ljubanovića bili nazočni ravnatelj Akademije za lokalnu demokraciju gospodin Stjepan Videk te načelnici odjela Uprave za ljudske potencijale, Centra za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika i Samostalnog sektora za upravljanje projektima Ministarstva uprave, a s francuske strane, uz direktora Lefebvrea, diplomati Francuskog veleposlanstva u Zagrebu zaduženi za europsku i administrativnu suradnju te kulturnu djelatnost.
Korisne poveznice

Francusko veleposlanstvo u Zagrebu
http://www.ambafrance-hr.org/france_croatie/spip.php?rubrique2

Visoka škola za javnu upravu (École Nationale d'Administration – ENA)
http://www.ena.fr/index.php?/fr

Mogućnosti izobrazbe koje ENA nudi u 2011. godini
http://www.ambafrance-hr.org/france_croatie/spip.php?article1524
Stranica