Kompetentni državni službenici ključ su moderne javne uprave

Otvoren projekt „Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi“

Ministarstvo uprave danas je svečano otvorilo projekt „Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi“, vrijedan više od 13 milijuna kuna.

Cilj ovog Projekta je razvoj kompetencijskog okvira za efikasnije upravljanje ljudskim potencijalima u javnoj upravi za sva tri dijela javne uprave u Republici Hrvatskoj: državna tijela, pravne osobe s javnim ovlastima te upravna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Državna tajnica Katica Prpić tom je prilikom izjavila da će se na taj način omogućiti cjeloživotno obrazovanje i napredovanje.

„Kompetentan službenik na odgovarajućem radnom mjestu jedini može pružiti brzu i efikasnu uslugu“, kazala je državna tajnica Prpić i dodatno pojasnila kako je to jedan od načina poboljšanja rada javne uprave.

Voditeljica Projekta Darija Gradski rekla je kako je želja Ministarstva uprave kompetencijski model implementirati u čitavu javnu upravu.

„Za početak, važno je utvrditi koje su to kompetencije potrebne za svako radno mjesto, vidjeti odgovaraju li te kompetencije onim kompetencijama koje službenici na tim radnim mjestima imaju“ izjavila je Darija Gradski.

„Tu se otvara prostor za nadogradnju postojećih kompetencija jer kompetentni državni službenici su ključ moderne javne uprave“, naglasila je Darija Gradski.

U sklopu Projekta izradit će se kompetencijski model za rukovodeće i nerukovodeće službenike u javnoj upravi te unaprijediti i razviti kompetencije službenika u jedinicama nadležnim za ljudske potencijale, važne za primjenu kompetencijskog modela u poslovnim procesima u institucijama javne uprave.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a provodi ga Ministarstvo uprave u suradnji s Državnom školom za javnu upravu kao projektnim partnerom. 

Pisane vijesti