Župan Anušić: Novi sustav bit će puno efikasniji nego što je bio do sada

Tijekom posjete Osječko-baranjskoj županiji ministar uprave Ivan Malenica naglasio je kako je država za provedbu reforme povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama osigurala oko 350 milijuna kuna na razini države, kao i 150 milijuna za otpremnine djelatnika ureda državne uprave. 

Istaknuo je kako se radi o poslovima iz područja društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave, a Ministarstvo uprave zadržava upravnu inspekciju, upravni nadzor i nadzor zakonitosti općih akata i jedinica lokalne samouprave.

"Kroz ovu reformsku mjeru nastojimo građanima približiti državne i županijske poslove", rekao je ministar uprave Ivan Malenica.

Ministar Malenica dodaje kako je župan Anušić iskazao spremnost da sadašnje ispostave ureda državne uprave i matične urede nadopuni s uslugama i poslovima koje obavlja Osječko-baranjska županija, pa će građani imati veću dostupnost tih usluga i poslova. Zahvalio je županu i predstojnici Ureda državne uprave što su pokazali spremnost koja jamči da se ove promjene počnu primjenjivati od prvog dana sljedeće godine.

Kako je rečeno, u sklopu ovog preustroja doći će i do smanjenja ukupnog broja službenika. Prema analizi Ministarstva, mogućnost preuzimanja otpremnine na razini RH moglo bi iskoristiti oko 600 zaposlenika ureda državne uprave, što će pridonijeti jednom od ciljeva reforme, a to je veća učinkovitost i efikasnost sustava.

Župan Ivan Anušić potvrdio je da se Osječko-baranjska županija priprema za planirano preuzimanje usluga i poslova ureda državne uprave, pa i prilagodbu unutarnjeg ustrojstva prema novostima koje će se primjenjivati od 1. siječnja.

"Novi sustav bit će puno efikasniji nego što je bio do sada, a građani neće biti ni u čemu zakinuti nego će im sve usluge biti dostupnije. Naša komunikacija s Ministarstvom uprave je odlična, sve dogovaramo, radi se vrlo transparentno kako bi cijeli sustav od 1. siječnja bio kvalitetniji, bolji i brži", rekao je župan Anušić te podsjetio da se u nadležnost županija sada vraćaju poslovi koje su obavljale do 2001. godine.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić iskazao je interes za proširenje usluga u ispostavama i matičnim uredima kako bi građanima omogućili što bolju uslugu.

"Danas smo čuli do kraja sve jasno i čisto što nam je činiti u ovom razdoblju zajedno sa državnom upravom da te poslove preuzmemo i mislim da će u tom dijelu sigurno biti kvalitetnija i bolja usluga prema građanima", izjavio je župan Božo Galić.

Pisane vijesti