Postupak odabira kandidata Republike Hrvatske za suca Međunarodnog kaznenog suda (MKS)

Slika /slike/banneri/logoEng.png

Ovim putem obavještavamo kako će Vlada Republike Hrvatske uskoro započeti s postupkom odabira kandidata Republike Hrvatske za suca Međunarodnog kaznenog suda (MKS) u koju svrhu će Ministarstvo pravosuđa objaviti javni poziv za predlaganje kandidata za suca MKS-a. 

Izbori će se održati u prosincu ove godine, na 16. skupštini stranaka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda (Statut).

Tom prilikom bit će odabrano šest sudaca za razdoblje 2018. – 2027.

Očekuje se kako će pri izboru prednost imati ženski kandidati, budući da su pet od šest sudaca kojima ističe mandat krajem ove godine žene.
 
Kandidati za suca MKS-a moraju ispunjavati uvjete propisane člankom 36. Statuta, a to su:
  • Suci se biraju iz reda osoba visokih moralnih kvaliteta, nepristranosti i čestitosti koje imaju kvalifikacije potrebne za izbor na najviše sudačke dužnosti u zemlji iz koje dolaze.
  • Svaki kandidat u izboru za člana Suda mora:
    • imati priznatu stručnost na području kaznenog materijalnog prava i kaznenog postupka, te potrebno relevantno iskustvo kao sudac, tužitelj, odvjetnik ili sudionik kaznenog postupka u sličnom svojstvu ili
    • imati priznatu stručnost na relevantnim područjima međunarodnog prava kao što je međunarodno humanitarno pravo i pravo ljudskih prava, te veliko iskustvo u pravničkoj profesiji koje je važno za sudbeno djelovanje Suda.
  • Svaki kandidat za izbor za člana Suda mora izvrsno poznavati i tečno govoriti najmanje jedan od službenih jezika Suda.
 
Svrha ove informacije je potaknuti interes potencijalnih kandidata prije objave javnog poziva u Narodnim novinama i jednom dnevnom glasilu Republike Hrvatske. 

Najave | Međunarodni sudovi