Održan sastanak povjerenika za etiku

Danas je u Ministarstvu uprave održan sastanak povjerenika za etiku i službenika Ministarstva uprave.

Namjera ovog sastanka je razmjena iskustava, dobrih praksi i ideja za poboljšanje rada povjerenika, a samim time i osnaživanja svijesti o važnosti etičkog ponašanja te u konačnici jačanja institucionalnog integriteta.
 
Nazočnima se uvodno obratio ministar uprave Lovro Kuščević koji je izrazio zadovoljstvo sastankom.
 
„U deset godina koliko postoje povjerenici, ovo je prvi sastanak na kojem prisustvuje većina povjerenika koji imaju priliku razgovarati i razmijeniti svoje stavove, mišljenje, iskustvo i praksu“, rekao je ministar uprave.
 „Tijekom 2018. godine podneseno je ukupno 269 pritužbi, što je 11,22% manje u odnosu na 2017. godinu“, kazao je Kuščević.
Ministar je naglasio važnost rada povjerenika za etiku koji se svakodnevno susreću s građanima i njihovim pritužbama ili pohvalama te utječu na kvalitetu rada službenika u državnom tijelu.
Također, ministar je pozvao građane da svoje pritužbe i pohvale upute na e-mail prituzbe@uprava.hr, s ciljem što boljeg rada i podizanja etičnosti državnih službenika.
 
Uz ministra Kuščevića prisutnima se obratila načelnica Sektora za razvoj ljudskih potencijala i etiku Vesna Šiklić Odak. 
 
„Kako bi javna uprava postigla svoju zadaću od nje se, osim temeljnih profesionalnih zadataka, prvenstveno očekuje pravednost, vjerodostojnost i postupanje sukladno etičkim načelima“,  pojasnila je načelnica Šiklić Odak.
 
Na sastanku je predočeno Izvješće o podnesenim pritužbama na neetično ponašanje državnih službenika, koje pokazuje jasnu tendenciju pada pritužbi podnesenih zbog neetičnog postupanja državnih službenika, dok broj utemeljenih pritužbi raste, iz čega se može zaključiti da su građani uočili rad i nadležnost povjerenika za etiku, a službenici se u sve većoj mjeri pridržavaju odredbi Etičkog kodeksa.

Pisane vijesti