Projektni prijedlog „e-Sudski registar"

Slika /slike/banneri/eu fondovi_1.jpg

Ministarstvo pravosuđa podnijelo je radi dodjele bespovratnih sredstava, temeljem raspisanog ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razvoj e-usluga, projektni prijedlog „e-Sudski registar“. 

Radi se o prvoj prijavi za dostavom sredstava u okviru navedenog poziva.

Bespovratna sredstva za razvoj e-usluga osigurana su u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija  iz sredstava Europskog  fonda za regionalni razvoj  s ciljem povećavanja razine korištenja usluga e-uprave od strane građana.

Prijavljeni projekt „e-Sudski registar“ ukupne je vrijednosti 2.333.000 KN (85% ERDF, 15% sufinanciranje iz vlastitih proračunskih sredstava Ministarstva pravosuđa).

Projekt e-Sudski registar provoditi će se u 2 faze. Predmetna prijava odnosi se na Fazu 1. koja uključuje nadogradnju Sudskog registra i to u području prekogranične suradnje EU trgovačkih registara te osnivanja trgovačkih društava (j.d.o.o. i d.o.o.) elektroničkim putem.

Faza 2. odnosi se na tehnološku i funkcionalnu nadogradnju Sudskog registra te uspostave sustava među-povezanosti Sudskog registra radi izlaganja podataka i uslijedit će nakon završetka Faze 1.

Zakonodavni okvir je određen  Zakonom o sudskom registru Direktivom 2009/101/EZ i 2012/17/EU u vezi s prekograničnim povezivanjem središnjih registara, trgovačkih registara i registara trgovačkih društava (Business Register Interconnection System).

Kroz tri ugovora o pružanju usluga planiraju se postići sljedeći rezultati:
  1. Uspostavljena elektronička podrška poslovnim procesima Sudskog registra koji se odnose na prekograničnu suradnju (prekogranično pripajanje i spajanje te promjene u vezi podružnica i njihovih inozemnih osnivača)
  2. Implementirana nacionalna pristupna točka
  3. Nacionalna pristupna točka povezana s European Central Platform i e-Justice portalom
  4. Pilotiranje sustava s European Central Platform i barem jednom državom članicom EU
  5. Uspostavljena usluga on-line osnivanja poslovnog nastana koja uključuje elektroničko zaprimanje i obradu zahtjeva za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o. i d.o.o.), NIAS autentifikaciju te dostavu sudskog rješenja o osnivanju, sve putem portala e-Građani u osobni korisnički pretinac.


Pisane vijesti | Organizacija pravosuđa