Projekti u tijeku

Transition facility „Support to further development and strengthening of the Probation Service in Croatia

U lipnju 2016. godine Sektor za probaciju,  u suradnji s Kraljevinom Španjolskom i IRZ-om, njemačkom zakladom za međunarodnu pravnu suradnju započeo je realizaciju twinning projekta u okviru prijelaznog instrumenta pomoći Transition facility, vrijednog 1.000.000,00 Eura. 
U okviru komponente „Poboljšanje institucionalnog kapaciteta Probacijske službe“ tijekom 2016. godine izrađene su preporuke za poboljšanje postojećeg zakonodavnog okvira i probacijske prakse u izvršavanju svih probacijskih poslova, u skladu s EU standardima, praksom i preporukama. U okviru komponente „Izobrazba u Probacijskoj službi“ napravljena  Analiza potreba za izobrazbom u probacijskoj službi, te su na temelju iste dizajnirana tri  posebna programa izobrazbe s fokusom na tretman počinitelja različitih kategorija: za počinitelje kaznenih djela seksualnog karaktera, za počinitelje kaznenog djela rodno uvjetovanog nasilja i za počinitelje drugih oblika nasilja. U okviru treće komponente „Podrška uvođenju elektroničkog  nadzora“ – napravljena je priprema za provođenje pilot projekta, uspostavljena je međusektorska suradnja između ključnih partnera relevantnih za uspješno uvođenje EN (policija, sudovi, državno odvjetništvo, zatvorski sustav), formirana radna skupine za implementaciju pilot projekta, izrađen je nacrt protokola za prvođenje elektronskog nadzora i članovima radne skupine omogućena studijska posjeta Kraljevini Španjolskoj u kojoj su upoznati sa visoko razvijenim sustavom elektronskog nadzora. Pilot projekt uvođenja elektronskog nadzora započeo je 17. veljače 2017. godine, a cilj mu je nadzirati do 20 osuđenika  s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U pilot projekt biti će uključeni probacijski službenici Središnjeg ureda, Probacijskih ureda Zagreb I i II, te policija, Županijski sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici, Državno odvjetništvo i zatvorski sustav. U okviru komponente „Povećanje osviještenosti javnosti o ulozi Probacijske službe i povećanje prepoznatljivosti Probacijske službe napravljeni su nacrti Komunikacijske strategije i promotivnih materijala hrvatske probacijske službe.
 

Norway grants, bilateralni projekt sa Kraljevinom Norveškom 

Ovaj projekt osmišljen je kao početni korak u okviru uspostavljanja suradnje hrvatske probacijske službe s norveškom probacijskom službom  i razmjene stručnih znanja i praktičnih iskustava na području izvršavanja sankcija i mjera u zajednici. U listopadu 2016. godina realizirana je studijska posjeta sedam službenika Sektora za probaciju norveškoj probacijskoj službi, Kristiansand u kojoj su prezentirana iskustva i izazovi s kojima se norveška probacijska služba susreće u radu, iskustva u primjeni elektronskog nadzora te načinu provođenja tretmanskih programa, izobrazbi probacijskih službenika, suradnja sa zatvorskim sustavom u pripremi osuđenika za uvjetni otpust i rad s uvjetno otpuštenim osuđenicima. Uzvratna posjeta norveške probacijske službe realizirana je u travnju 2017. godine, u okviru koje je 21 službenik Sektora za probaciju bio uključen u edukaciju o primjeni preventivnog programa „Vožnja pod utjecajem“ koji provodi norveška probacijska služba.